Werken in Spanje

Juni 2015 

 

We woonden net in ons kleine Spaanse dorpje en de moeders kwamen al naar mij toe, wil je mijn kind Engels leren. Cool dacht ik, zo leer ik iedereen een beetje kennen. . 

Zo leuk was het, maar vol verbazing keek ik naar de Engelse lesmethode. De kinderen leerden zoveel grammatica, terwijl ze geen zin konden zeggen in het Engels. 

 

Wat een waardeloze methode dacht ik. En ik besefte me dat ik ook 8 jaar lang Frans had geleerd en geen gesprek kon voeren. Of dat ik jarenlang Duitse naamvallen in m´n kop stampte. En toen mijn zus en ik in Oostenrijk ski-les gingen geven dat ik dacht, waarom heb ik in godsnaam die naamvallen geleerd. 

 

En zo werkte ik als zelfstandig ondernemer (autónoma) vol plezier vanuit Spanje voor mijn Nederlandse werkgever Hamiplant, die ik daar nog steeds heel dankbaar voor ben.  

 

En gaf ik Engels aan de Spaanse kindertjes. Heerlijk vond ik dit leven. Genieten van de zon, wandelingen met het hondje en gewoon van het feit dat we het gedaan hadden. We waren gewoon geëmigreerd. En het zag er al gauw uit dat het langer dan voor 1 jaar zou zijn, want de kinderen gingen geweldig. Maakten vrienden, leerden de taal en genoten van de hele grote verschillen tussen Nederland en Spanje. 

 

Het is superleuk eigenlijk achteraf gezien dat zij dit zo bewust hebben meegemaakt. Want Kay zei dan, mam het is zo cool als je aan het voetballen bent, en dat doe je meestal pas vanaf 22:00 uur ´s avonds, want dan is de temperatuur heerlijk in de zomer, dat je zoveel sterren ziet en de bergen in de verte.  

 

En dan besefte ik weer dat het zo leuk is dat je verschillende culturen en omgevingen en talen leert kennen. Echt wel waardevol in dit leven. Want wat is nou uiteindelijk het belangrijkste in het leven. Dat je JOUW mooiste leven leidt toch? En niet wat anderen zeggen of wat men vindt hoe het hoort. Je doet gewoon je eigen ding en je ziet wel wat er op jouw pad komt.  

 

Als je zelfstandige bent in Spanje heb je een goede Gestor nodig (Boekhouder/accountant). Liefst iemand uit de regio waar je woont, want elke regio heeft z´n eigen belastingstelsel e.d. Zie ook de cursus Wonen in Spanje via www.supergoedemigreren.nl/wonen

 

 
Hasta luego (tot straks in de volgende blog natuurlijk), 

 

 
Saludos 

 

Cintha 

 

info@supergoedspaansleren.nl 

In 1996 leerde ik Tomás kennen. Mijn Spaanse man. BAM, liefde op het eerste gezicht. Ik leerde mezelf snel en makkelijk Spaans en na 2 jaar op Mallorca gewoond te hebben vertrokken we naar Nederland. Na 18 jaar in Nederland racen, 2 kinderen op de wereld gezet vertrokken we in 2015 naar Spanje. Daar wonen we nu nog steeds en leven wij onze droom. En wat ik kan dat kan jij ook.
Reactie plaatsen