Emigreren naar Spanje: Ik ben opgelicht

Deel 8:  

 

Inmiddels deden er duizenden mensen mee met m´n Spaanse lessen. Echt zo leuk! Maar toen kwam er een mail. En ook wij maakten het mee. We werden opgelicht. En wij spreken zelfs de taal en mijn man is nog Spaans ook.  

 

En ik maar zeggen tegen iedereen: Leef je droom en niet andersom. En als je dan hoort dat iemand z´n droom wil gaan leven, maar al zijn spaarcenten zijn verdwenen omdat ze te goedgelovig waren.  

 

Wij Nederlanders denken vaak dat alles net zo gaat in Spanje als in Nederland. Dat je overal voor beschermd kan worden. Dat er regels zijn. Dat een makelaar altijd meldingsplicht heeft. Nou ik kan je vertellen alles is 100% anders als dat jij denkt.  

 

En natuurlijk zijn er genoeg mensen die het allerbeste voor je willen doen. Ik heb die adressen. Maar geloof niet zomaar als mensen zeggen, ja maar ik ken jou via Cintha van Marrewijk dat zij de waarheid spreken. Vraag het even na bij mij alsjeblieft. Want ik kan er dus echt niet tegen als je in de maling wordt genomen. En ik heb dit al te vaak gehoord. 

 

 

En het zijn echt niet alleen maar Spanjaarden hoor die dat doen. Er zijn ook Nederlanders die de hele boel oplichten. En dan denk je, ach dat zal hij/zij toch niet doen? Helaas het komt te vaak voor. Ik zal een paar verhalen vertellen.  

 

Een leuk jong Nederlands stel wilden een huis kopen in Spanje. Gelukkig waren de eigenaren Nederlanders, dat is lekker makkelijk qua taal. Het huis zag er keurig netjes uit. Er stond een moestuin vol met groenten. Echt prachtig. Vol vertrouwen kochten ze het huis.  

 

De groenten in de moestuin waren kant en klare wintergroenten in september. Maar ja als je dat niet weet, dan denk je alleen maar. Zo die grond is goed.  

 

En je ziet het al helemaal voor je. Je eigen plek in Spanje. Zelfvoorzienend. Wat wil je nog meer. Vervolgens bleek het huis illegaal te zijn. Iets wat heel veel voorkomt in Spanje. Vele huizen staan niet geregistreerd in het kadaster. De grond wel, maar de rest niet.  

 

De zonnepanelen waren lang niet genoeg, daar kon je net aan een mobiel mee opladen. De waterput was nagenoeg leeg. En daarbij betaalden ze veel te veel. Gewoon omdat ze niet weten hoe de Spaanse markt is in die regio. Want ook dat verschilt enorm. Cataluña is niet Andalucía of Galicía. Alle regels en regio´s zijn anders. Ook qua belastingen.  

 

 

En dan denk je misschien, dat zou mij natuurlijk niet gebeuren. Ik zou een makelaar meenemen. Maar ook dan ben je er nog niet. Zorg gewoon dat je altijd iemand vraagt via-via. Die goede ervaringen heeft met die makelaar of advocaat. Lees de reviews. Of vraag het na in mijn besloten community.  

 

Een ander verhaal was van een Nederlandse dame die zich aanbood via Facebook om je te helpen om een huis te huren in Spanje. Ze vroeg een aanbetaling, want ze had een mooi huis voor je gevonden, en die moest natuurlijk even worden vastgelegd. Ik hoorde achter de schermen dat zij heel veel mensen had bedrogen.  

 

En ik bedacht me geen seconde. Ik moet mijn cursisten waarschuwen. Via de mail, via mijn Facebook groep www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen tegenwoordig heb ik ook www.facebook.com/groups/woneninspanje voor iedereen die deze plannen heeft.  

 

En mensen zeiden tegen mij, hé je kan niet zomaar iemand beschuldigen. En ik dacht alleen maar, ik moet proberen te voorkomen dat ze iemand uit mijn omgeving oplicht. Ik wist zeker dat zij een echte oplichter was, want anders zou ik het natuurlijk niet zo maar zeggen.  

 

En ja hoor, ik was te laat. Een cursist zei, ik heb net m´n spaarcenten aan haar overgemaakt, want ze heeft een geweldig huurhuis voor ons gevonden. Maar, zei ze, het is echt geen oplichter hoor. Ik geloof haar volledig. Tja het enige wat ik kon zeggen was, ik hoop het echt voor je. Een aantal weken later kreeg ik een mail. Je had toch gelijk, onze droom is ingestort. We zijn al onze spaarcenten kwijt.  

 

En dit soort verhalen wil je toch niet horen? Ik zei tegen Tomás mijn Spaanse man, hier moeten we wat aan doen. En zo zijn we de cursus Wonen in Spanje gaan maken met de serieuze Spaanse taal, maar ook met elke stap je zet in Spanje en voordat je gaat. Met een geweldige community erbij zodat we allemaal elkaar kunnen helpen door heel Spanje heen. En dat je jezelf heel veel tijd, geld en problemen bespaart.  

 

Meer lees je in mijn cursus Wonen in Spanje www.supergoedemigreren.nl/wonen


Un beso Cintha  

 

In 1996 leerde ik Tomás kennen. Mijn Spaanse man. BAM, liefde op het eerste gezicht. Ik leerde mezelf snel en makkelijk Spaans en na 2 jaar op Mallorca gewoond te hebben vertrokken we naar Nederland. Na 18 jaar in Nederland racen, 2 kinderen op de wereld gezet vertrokken we in 2015 naar Spanje. Daar wonen we nu nog steeds en leven wij onze droom. En wat ik kan dat kan jij ook.
Reactie plaatsen