Spanje terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten

Spanje terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten

Spanje terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten

Als ergens varkensvlees gegeten wordt dan is het wel in Spanje. Ik weet nog toen ik 25 jaar geleden voor het eerst bij de ‘ Spaanse familie’ kwam. Ik sprak nog geen woord Spaans, ik probeerde het zo snel mogelijk te leren op de makkelijkste manier.

Super lesmethode

Nou dat is in ieder geval gelukt, kijk maar naar mijn super-lesmethode haha. Die is alleen geschikt voor alle leeftijden die Snel en Supergoed Spaans willen leren op de makkelijkste en leukste manier.


Terug in de tijd

Maar daar gaat het nu niet over. Toen ik hier dus 25 jaar geleden kwam, toen dacht ik echt. Jeee waar ben ik nu weer beland. In een oude mega grote boerderij in zo´n typisch wit dorpje woonden mijn schoonouders (mis suegros). Via buiten liep je naar de badkamer of naar de ene keuken of naar een andere keuken. Een golfplaat als dakje en overal in de schuur hingen worsten en varkenspoten.


Gebarentaal kan altijd

Met handen en voeten werd alles uitgelegd, pfff drama. Zo gauw mogelijk maar Spaans leren. Overal hingen briefjes opgeplakt, kranten, woordenboeken (toen had je nog geen google), televisie met mijn woordenboek erbij. Zo snel mogelijk Spaans leren.


En nu zeg ik iets in het Spaans

Ik weet nog de eerste keer dat ik echt Spaans ging praten, ik oefende het zinnetje in mijn hoofd en toen dacht ik, wat kan mij het schelen, ik zeg het gewoon. Kijken wat er gebeurd. En ik zei iets in het Spaans en de Spaanse die tegenover mij zat blikte of bloosde niet en gaf gewoon antwoord. Maar ik had zoiets van WAAAAUUUUWW ze snapt wat ik zeg. Dit is zo cool. En vanaf toen ging het snel.


La Matanza

Maar we hadden het over varkens. Als je bij ons gemeentehuis (el ayuntamiento) komt dan zie je een map staan ‘matanza‘ daarin zitten de verleende vergunningen aan onze buurtbewoners die een varkentje willen slachten, meestal begin december.


Een varkentje die ze liefdevol een jaar lang hebben vetgemest. Gewoon achter in de tuin gebeurt het en er komt minimaal 20 man al vroeg in de ochtend helpen om al het vlees klaar te maken.

Samen maken we worsten

Houtvuurtje word er gemaakt. Veel vlees eten van het varken natuurlijk en ´s morgens vroeg al bier drinken. Vrouwen met schorten die meterslange worsten maken. Mannen die spareribs, karbonades hakken. En natuurlijk de heerlijke hammen. Ik heb er geen problemen mee, want de gezinnen eten er het hele jaar van.


El jamón de Extremadura


Extremadura is beroemd om zijn heerlijk jamón ibérico. Een 7,5 kilo varkenspoot in de traditionele houder staat bij ons op de aanrecht. Zo lekker even wat ham eraf snijden. Een tijd geleden stuurde een cursist een foto van een pakje uit de Albert Heijn met de tekst:

Jamón  Extremadura

Tip/Weetje: Extremadura, de malse ham van het zuivere Spaanse Duroc-varken, minimaal 15 maanden traditioneel gerijpt en gedroogd. € 3,09


Nou en die varkenspoten zag je dus vroeger overal in ons dorp in elke schuur hangen. Tegenwoordig vinden de Spanjaarden het ook wel makkelijk om alles in de supermarkten te kopen. Tja en als je dan die ouderen hier uit ons dorp hoort. “Pfff de jeugd van tegenwoordig die heeft het maar makkelijk. Vroeger moesten we hard werken, overal eten zoeken, slachten en alles zelf verbouwen met ons ezeltje.”


Gelukkig gaan we vooruit in de tijd, maar hoeveel jaar we nu nog terug in de tijd zijn vergeleken met Nederland, daarover volgende keer meer. Voor nu wens ik iedereen Leef je droom!


Un beso Cintha

p.s. Ik heb een superleuke Spaanse Taal Test gemaakt. Je kunt gelijk zien welk niveau je behaalt en je krijgt 26 GRATIS Spaanse lesjes. Zie www.supergoedspaansleren.nl/taaltest

In 1996 leerde ik Tomás kennen. Mijn Spaanse man. BAM, liefde op het eerste gezicht. Ik leerde mezelf snel en makkelijk Spaans en na 2 jaar op Mallorca gewoond te hebben vertrokken we naar Nederland. Na 18 jaar in Nederland racen, 2 kinderen op de wereld gezet vertrokken we in 2015 naar Spanje. Daar wonen we nu nog steeds en leven wij onze droom. En wat ik kan dat kan jij ook.
Reactie plaatsen